Сб. Ноя 27th, 2021
    Вироби із солоного тіста своїми руками з фото

    Незвичайні ідеї виробів та фігурок із солоного тіста з фото

    Ліплення — одне з дуже корисних занять для дітей. За її допомогою не тільки розвивається дрібна моторика рук, а й виробляється посидючість, образне мислення та координація рухів.

    Найкращий з матеріалів для ліплення одночасно з дитиною — солоне тісто. Воно абсолютно безпечне, не містить шкідливих добавок і не тяжке в роботі. Вироби із солоного тіста власними руками стануть чудовими подарунками вашим рідним та близьким.

    Універсальні рецепти

    Рецептів солоного тіста можна знайти дуже багато. Кожен майстер привносить до них власні добавки, обираючи необхідну консистенцію. Головні продукти для замішування тіста — сіль, борошно та вода.

    Залежно від призначення його консистенція може бути різною:

    • щільне тісто — для великих деталей та створення масивних панно;
    • універсальне тісто середньої консистенції — з нього зручно робити маленькі картинки та статуетки;
    • м’яке тісто — ніжне та м’яке, воно підійде для дрібних елементів, витончених кольорів та фігурок.

    Деякі майстрині відміряють інгредієнти в грамах, інші використовують пропорції в частинах.

    Щільне тісто

    Для роботи потрібно:

    1. борошно пшеничне — 1 частина;
    2. сіль харчова — 1 частина;
    3. вода — 0,7 частини.

    Тобто для замішування цього виду тесту необхідно взяти по одній однаковій мірці (склянка, чашка, столова ложка) солі та борошна і 0,7 тієї ж мірки води.

    У глибокій мисці з’єднайте сухі інгредієнти і потроху доливайте холодну воду. Тісто має вийти однорідним і досить щільним. У ньому залишаться крупинки солі — це нормально, не хвилюйтеся. Залежно від вологи та якості борошна та солі може стати в нагоді трошки більше або менше води. Тому не можна її виливати в тісто всю одразу.

    Тісто середньої консистенції (універсальне)

    Для роботи потрібно:

    1. борошно пшеничне — 1 частина;
    2. вода — 1 частина;
    3. сіль харчова — ? частини;
    4. сіль дрібного помелу (екстра) ? частини.

    Завдяки заміні половини грубої солі на дрібну даний варіант тесту виходить набагато пластичнішим і податливішим. З такої слухняної маси зручно ліпити навіть дитині. Однак для найдрібніших деталей та реалістичних виробів таке тісто теж не підійде.

    М’яке тісто

    Для роботи потрібно:

    • борошно пшеничне — 1 частина;
    • вода гаряча — 1/4 частина;
    • сіль дрібного помелу (екстра) — 1 частина;
    • ПВА клей ? частини.

    З’єднайте сіль з борошном, потім додайте насичений ПВА клей і перемішайте. Потроху вливаючи гарячу воду, замісіть м’яке тісто. Його необхідно згорнути в харчову плівку, дати вилежати і охолонути.

    Таке тісто чудово підійде для непростих робіт. Воно чудово тримає форму, зберігаючи відбитки та зроблену на ньому фактуру. Його якість сильно залежить від якості підібраного клею.

    Статуетки, виліплені із солоного тіста з клеєм, відрізняються гарною міцністю. Вони радуватимуть власного господаря дуже довго.

    Базові поради з ліплення для початківців

    • Якщо Ви запланували фарбувати готові вироби, краще взяти пшеничне борошно, хоча для солоного тіста можна застосовувати і житнє.
    • Не можна брати йодовану сіль — готові статуетки можуть потріскатися при сушінні.
    • Тісто можна фарбувати ще під час замісу. Щоб це зробити використовуються харчові барвники або акварель.
    • Готове тісто необхідно обов’язково згорнути в харчову плівку або пакет із целофану, щоб усунути його пересихання.
    • Невдале тісто можна реанімувати. У рідке варто привнести ще трохи борошна і ще раз вимісити, занадто туге тісто мочать водою і вимішують, домагаючись потрібної консистенції.
    • Не додайте жир або крем для рук у тісто, вироби з якого передбачається фарбувати, — фарба ляже нерівномірно.
    • Готове тісто необхідно зберігати у холодильнику не більше 2 днів. Воно втрачає власні якості та працювати з ним буде некомфортно.
    • Об’ємні вироби краще ліпити на дротяних або картонних каркасах, щоб вони не розвалилися.
    • Вироби можна висушити, залишивши їх на кілька днів, запекти в теплій духовці або залишити поряд з батареєю. На саму батарею статуетки ставити категорично не фахівці радять, щоб уникнути їх тріщини.
    • Фарбувати вироби найкраще водоемульсійною фарбою на основі поліакрилату або гуашшю. Акварель не потрібно застосовувати: з’являється ризик розмочити та пошкодити виріб.
    • Місце стику деталей необхідно намочити водою за допомогою пензлика. Так вони міцно та швидко з’єднаються.
    • Готовий подарунок можна покрити лаком без кольору для нігтів або лаком на акриловій основі. Це вбереже його від вологи, а фарбу – від вицвітання.

    Озброївшись новими знаннями, спробуйте використати їх насправді.

    Привабливий їжачок — іграшка для дітей

    Хочете з’ясувати, що можна зробити одночасно з дитиною із солоного тіста? Почніть із більш простих виробів. Чим молодше ваше маля, тим легше повинні бути вироби для загального мистецтва. Спробуйте зліпити колючого їжачка, а детальний опис процесу в цьому мк гарантує чудовий результат та приємний настрій від корисного заняття.

    В першу чергу підготуйте універсальне солоне тісто та ножиці для манікюру. З шматочка тіста скачайте краплеподібну заготовку.

    Очі та носик їжачка можна зробити з намистин, горошинок чорного перцю або забарвленого заздалегідь тіста.

    Голочки виконуються за допомогою надрізів. Кінцями ножиць робіть маленькі надрізи, піднімаючи голки вгору.

    Наступний ряд робіть як у шахах — зі зрушенням. Ряд за рядом робіть надрізи, поки вся спинка їжачка не буде покрита голочками.

    Готову іграшку просушіть в духовці або просто в теплому і сухому приміщенні. На вимогу можете її розфарбувати чи доручити цю справу дуже відповідальну дитині.

    Незвичайний подарунок — весела такса

    Можна заздалегідь розпочати підготовку до майбутніх новорічних свят і зліпити кумедну таксу як подарунок друзям.

    Для роботи потрібно:

    • солоне тісто універсальне (дивіться рецепт вище);
    • картон, простий олівець, ножиці;
    • фарби та пензлик;
    • шматок мотузки;
    • прозорий лак;
    • зубочистка;
    • губка з поролону;
    • клей «Дракон».

    Підготуйте малюнок такси. Можна зробити ескіз від руки або роздрукувати на принтері. Виріжте зображення собаки за контуром.

    Перенесіть шаблон на картонний лист та обрізати.

    Розкотіть тісто завтовшки приблизно 5 мм на паперовому носії для випічки. Потрібно докласти лекало і виріжте по ньому контур такси. Обережно заберіть обрізки, щоб не деформувати заготівлю.

    Скачайте дві кульки і сформуйте з них довгі очі такси. Приклейте їх на краплю води до голови заготовки. Змочіть водою всі зрізи собачки і пропрасуйте пальцями, щоб усунути всі нерівності.

    З двох дрібних шматочків тіста зробіть повіки і приклейте їх над очима. Зубочисткою намітьте вухо, лапки, рот, ніс та контури тіла.

    Тепер необхідно надати обсяг заготівлі. Скачайте з тіста овал, приклейте його на вухо і загладьте мокрим пальцем стик.

    Точно також надайте об’єм задньої частини такси та її хвостику.

    Продавіть зубочисткою довгасті вм’ятинки вздовж периметра статуетки. Робіть їх сумбурно різної довжини від країв тіла до центру.

    Настав час висушити заготівлю в теплій духовці. Запікайте її, поки вона не стане повністю твердою.

    Суху фігурку необхідно пофарбувати. Накрийте чорною гуашшю всі ділянки, де є опуклості та вм’ятини.

    Після висушування першого шару фарби розфарбуйте жовту таксу. Наберіть трохи фарби на губку з поролону і затонуйте все тіло, при цьому вм’ятини повинні залишитися чорними — не перестарайтеся.

    Висохлій таксі намалюйте білим кольором очі. На вимогу зробіть будь-який напис.

    До зворотного боку виробу приклейте шматочок мотузки.

    Накрийте виріб прозорим лаком і дайте йому просохнути. Результат виконаної роботи вражає — бешкетне щеня готове.

    Джерело: mirpozitiva.ru

    Що приготувати з листкового тіста: 20 швидких та смачних страв

    Традиційне листкове тісто приготувати нелегко. Легше купувати готове, зберігати в морозильній камері і діставати, коли захочеться щось випекти. Однак, якщо ви прихильник всього домашнього, пошукайте в інтернеті спрощені способи приготування листкового тесту. У наведених нижче рецептах мається на увазі, що у вас воно є вже.

    Відкриті шарування до сніданку

    Інгредієнти:

    • 200-300 г листкового тіста;
    • яйця курки;
    • скибочки бекону;
    • пармезан;
    • сіль, перець та зелень (петрушка, кріп, базилік).

    Приготування

    Розкотіть тісто і наріжте його квадратами шириною 7–10 сантиметрів. Викладіть їх на лист, застелений пергаментним папером. Зробіть по краєчках квадратів борти заввишки близько 1 сантиметра.

    Розбийте в кожен з квадратів, що у вас вийшло, по одному яйцю і викладете по парі скибочок бекону. Поперчіть, посоліть і посипте рубаною зеленню та тертим пармезаном (можна замінити іншим сиром).

    Розігрійте духовку до 200 °С. Випікайте 10-15 хвилин|мінути|. Тісто має стати золотисто-коричневого кольору. Але ви можете витягнути слойки раніше, якщо хочете, щоб яйце залишилося рідким.

    Шару-кільце до сніданку

    Інгредієнти:

    • 400 г листкового тіста;
    • 200 г ковбаси;
    • 200 г чеддера;
    • 4 яйця;
    • 1 столова ложка соусу ранч;
    • 3 столові ложки соусу сальсу;
    • пармезан.

    Приготування

    Розкотіть тісто, щоб вийшло коло діаметром близько 30 сантиметрів. По центру цього кола поставте склянку та виріжте ще одне коло. Кільце, що вийшло, розріжте на трикутні клинки. Повинно вийти щось на зразок квітки.

    Можна ще нарізати тісто на трикутники та створити кільце, як показано тут.

    Змастіть кільце соусом ранч. Якщо він відсутній, то просто змішайте в однакових пропорціях сметану та майонез з різними спеціями (сушена петрушка, сушений кріп, сіль, перець, часниковий порошок і так далі).

    Ковбасу поріжте і злегка обсмажте. Потім розбийте на сковорідку яйця та обсмажуйте, регулярно перемішуючи. Наприкінці додайте 3 столові ложки сальси.

    Розкладіть начинку по кільцю так, щоб потім було комфортно загинати пелюстки, а після приготування — розрізати шарування. Замкніть кільце, загнувши всі пелюстки, і посипте його тертим пармезаном. Випікайте шар в духовці 10–15 хвилин при температурі 200 °С. Подавайте на сніданок з гарячою кавою.

    Швидкий чізкейк

    Інгредієнти:

    • 400 г бездрожжового листкового тіста;
    • 250 г вершкового сиру;
    • 150 г цукру + 2-3 столові ложки для посипання;
    • 80 г вершкового масла|мастила|;
    • 1 чайна ложечка ванільного цукру.

    Приготування

    Розкотіть тісто на 2 великі пласти. Один з них покладіть на круглу або чотирикутну форму для випікання. Збийте до однорідності вершковий сир, вершкове масло, цукор та ванільний цукор. Вилийте суміш у форму.

    Зверху викладіть другий пласт тіста. Запечатайте краї. За бажання з залишків тіста можна зробити коси або грати і прикрасити ними чізкейк. Зверху посипте пиріг цукром. Якщо любите корицю, можна обсипати ще й їй.

    Випікайте чізкейк 30 хвилин у розігрітій до 180 ° С духовці до золотаво-коричневого кольору. Коли він охолоне, відправте його на кілька годин у холодильник, а потім наріжте і подавайте до столу.

    Пиріг з капустою

    Інгредієнти:

    • 500 г листкового тіста;
    • 130 г вершкового масла;
    • 1 невелика виделка капусти;
    • 7 яєць;
    • 3 чайні ложки солі.

    Приготування

    Дрібно наріжте капусту і посипте сіллю. Залишіть на 15-20 хвилин, щоб вона дала сік. Яйця відваріть і також дрібно поріжте.

    Видавити капусту і з’єднати з яйцями. Розтопіть вершкове масло|мастило| і залийте в начинку.

    Розкотіть тісто за розмірами листа. У вас має бути два схожі пласти. Застеліть одним з них лист і викладіть начинку. Зверху покладіть другий пласт тіста. Захистіть краї. Змастіть поверхню пирога збитим яєчком і відправте в духовку на 30-40 хвилин|мінути| випікатися при температурі 180 °С.

    Рулет з ягодами та вершковим сиром

    Інгредієнти:

    • 200 г листкового тіста;
    • 100 г вершкового сиру;
    • 2 столові ложки цукру;
    • 1 столова ложка соку лимона;
    • 1 чайна ложечка тертої лимонної цедри;
    • свіжі чи заморожені ягоди.
    • 1 склянка цукрової пудри;
    • 1–2 столові ложки молока.

    Приготування

    За допомогою міксера до однорідності змішайте вершковий сир, цукор, сік лимона і цедру. Розкотіть тісто і змастіть його вершковою сумішшю. Розкладіть зверху ягоди та загорніть рулет. Розріжте його на маленькі шматочки і перекладіть їх на кругле деко.

    Випікайте рулети протягом 15–20 хвилин за температури 180 °С. Поки вони дбають, приготуйте глазур. Для цього змішайте склянку цукрової пудри з 1-2 столовими ложками молока. Дайте суміші трохи постояти, щоб пудра повністю розчинилася. Якщо глазур вийшла занадто насичена, залийте ще ложку молока. За бажання можна ще додати щіпку ванілі.

    Дістаньте рулети з духовки і полийте їх глазур’ю. Можна подавати як у гарячому, так і холодному вигляді.

    Чебуреки

    Інгредієнти:

    • 1 кг листкового бездрожжевого тіста;
    • 500 г свинячого чи яловичого фаршу;
    • 50 г вершкового масла;
    • 2 цибулини;
    • 5 зубчиків часнику;
    • сіль, перець, спеції за смаком;
    • олія рослинна для смаження.

    Приготування

    Подрібніть цибулю за допомогою блендера або м’ясорубки, змішайте її з фаршем. Поперчіть, посоліть, додайте рубаний часник та спеції, які вам подобаються.

    Тісто розріжте на маленькі кульки, розкотіть кожну з них. Покладіть пару ложок фаршу та маленький шматок вершкового масла на одну половину кола. Накрийте фарш другою частиною тіста та защипіть його.

    Обсмажте чебуреки в розпеченій рослинній олії до рум’яної скоринки з обох боків. Після обсмажування викладайте чебуреки на рушники з паперу, щоб забрати залишки жиру.

    Шари з бананами та «Нутеллою»

    Інгредієнти:

    • 200 г листкового тіста;
    • 2 банани;
    • "Нутелла";
    • цукор;
    • кориця.

    Приготування

    Розкотіть тісто і поріжте трикутниками. Змастіть основу кожного з них "Нутеллою" (приблизно половина столової ложки на трикутник). Як приготувати цю шоколадну пасту в побутових умовах, дивіться тут.

    Банани очистіть та розріжте на чотири частини. Розкладіть шматки банана по трикутниках. Згорніть шарики рулетом, защепіть відкриті краї, щоб начинку не було видно. Повинно вийти щось на зразок пиріжків. Обваляйте кожен із них спочатку в цукрі, а потім у кориці. Викладіть на лист, застелений пергаментом.

    Випікайте 10–15 хвилин при температурі 190 °С. Є краще гарячими, щоб "Нутелла" текла як гарячий шоколад.

    Рогаліки з сиром та часником

    Інгредієнти:

    • 220 г листкового тіста;
    • 100 г моцарелли;
    • 2 столові ложки вершкового масла;
    • 1 чайна ложечка рубаної петрушки;
    • 1 часниковий зубчик.

    Приготування

    Розкотіть тісто і наріжте його трикутниками. Покладіть по шматочку сиру (якщо немає моцарели, застосовуйте всілякі інші м’які сорти) біля самого основи кожного трикутника і загорніть рогалики. Їх потрібно змастити сумішшю розтопленого вершкового масла та рубаного часнику з петрушкою.

    Розігрійте духовку до 190 ° С, застелите лист пергаментом. Випікайте рогалики протягом 10 хвилин.

    Шари з ананасом

    Інгредієнти:

    • 500 г листкового тіста;
    • банку консервованих ананасів (кільцями);
    • цукрова пудра.

    Приготування

    Дістаньте ананаси з банки та обсушіть на паперовій серветці. Розкатане тісто розріжте на смуги шириною 2–3 сантиметри. Оберніть кожне кільце ананаса смужкою тіста (приблизно так, як ми робили тут беконом) і розкладете на лист (не забуваємо про пекарський папір).

    Випікайте слойки в духовці при температурі 180 ° С протягом 15-20 хвилин. Готову випічку посипте цукровою пудрою. Також як посипання можна застосовувати кунжут або мак.

    Спанакотиропіту

    Інгредієнти:

    • 250 г листкового тіста;
    • 200 г сиру фета;
    • 200 г замороженого шпинату;
    • 4 столові ложки олії з оливок;
    • 2 курячі яйця;
    • 1 цибулина;
    • 1 часниковий зубчик;
    • петрушка, кріп та зелена цибуля за смаком.

    Приготування

    Спанакотиропіта — це звичайний грецький пиріг зі шпинатом і фетою. Щоб приготувати порційні спанакотіропіти, розморозьте, просушіть і поріжте шпинат. Обсмажте цибулину на олії з оливок (дві столові ложки) до золотого кольору. В індивідуальному посуді збийте яйця і з’єднайте їх із фетою. Добре перемішайте все до однорідності. Додайте обсмажену цибулю, оливкову олію, що залишилася, дрібно рубану зелень і часник.

    Тонко розкотіть тісто і наріжте квадратами шириною 10–12 сантиметрів. Покладіть на кожен із них по дві столові ложки начинки. Загорніть пиріжки трикутниками. Викладіть їх на лист, застелений пергаментним папером.

    Випікайте пиріжки в духовці, розігрітій до 180 ° С протягом 20-25 хвилин.

    Фруктова галета

    Інгредієнти:

    • 250 г листкового тіста;
    • 100 г цукрової пудри;
    • 100 г свіжої полуниці;
    • 3 столові ложки сметанки;
    • 4 столові ложки полуничного варення;
    • 2 банани;
    • 1 яблуко;
    • 1 ківі.

    Приготування

    Розкотіть тісто в пласт завтовшки приблизно 0,5 сантиметра. Можна зробити маленькі борти по краєчку.

    Намажте тісто спочатку сметаною (найкраще взяти жирну), а потім полуничним варенням. Якщо немає полуничного, можна взяти будь-яке інше на ваш вибір. Зверху викладіть нарізані тонкими скибочками фрукти. Фантазуйте, щоб вийшло не лише смачно, а й красиво.

    Надішліть блюдо в духовку, розігріту до 200 °С, на 15–20 хвилин. Готову галету посипте цукровою пудрою.

    Рулети з сиром та шинкою

    Інгредієнти:

    • 400 г листкового тіста;
    • 200 г шинки;
    • 150 г твердого сиру;
    • 1–2 столові ложки майонезу;
    • 1 часниковий зубчик;
    • зелень (кріп, петрушка, базилік).

    Приготування

    Розкачайте тісто прямокутник розміром приблизно 30 ? 45 сантиметрів. Поріжте тонкими скибочками шинку (можна застосовувати докторську та будь-яку іншу ковбасу на ваш смак) і сир.

    Порубайте зелень і часник, змішайте з майонезом і намажте цим пласт тесту, відступивши 3–5 сантиметрів від краю. Помірно розкладіть по тесту шинку і сир. Незмазаний край залиште вільним. Поверніть рулет так, щоб ця смужка тесту виявилася із зовнішнього боку. Її можна намочити водою, щоб щільно запечатати рулет.

    Розріжте рулет на шматки шириною 4-6 сантиметрів. Викладіть їх на лист, застелений пергаментним папером. Зверху рулет можна промазати жовтком і обсипати маком чи кунжутом. Випікайте рулетики в духовці при 180 ° С протягом 20-25 хвилин.

    Хот-доги

    Інгредієнти:

    • 400 г дріжджового листкового тіста;
    • 6 сосисок;
    • 100-150 г твердого сиру;
    • 1 яйце;
    • кунжут, соус та спеції за смаком.

    Приготування

    Розкотіть тісто і розріжте на смуги шириною 3-4 сантиметри. Будь-яку з них змастіть власним улюбленим соусом, посипте спеціями та дрібно натертим сиром. Оберніть сосиски смугами тіста і викладіть хот-доги на лист, застелений пергаментом. Змастіть зверху збитим яєчком і посипте кунжутом (на вимогу).

    Випікайте сосиски в тісті протягом 20 хвилин|мінути| при температурі 180 °С.

    Круасани з шоколадом

    Інгредієнти:

    • 200 г листкового тіста;
    • 200 г шоколаду;
    • 50 г цукрової пудри;
    • 1 куряче яйце.

    Приготування

    Розкотіть тісто завтовшки не більше 0,5 сантиметра і поріжте на трикутники. У самого основи трикутників викладіть по 1–2 часточки шоколаду. Згорніть трикутники рулетом, викладіть на лист, застелений пергаментом, і змастіть збитим яйцем.

    Випікайте в духовці круасани протягом 20 хвилин при температурі 220 °С.

    Кіски з куркою та сиром

    Інгредієнти:

    • 300 г бездрожжового листкового тіста;
    • 300 г копченої грудки курки;
    • 200 г твердого сиру;
    • 1 яйце.

    Приготування

    Розкотіть і поріжте листкове тісто смугами завширшки близько 2 сантиметрів. Беріть одну смужку і покладіть на неї дрібно нарізану грудку курячу та тертий сир. Накрийте ще однією смужкою, скріпіть їх між собою біля основ. Акуратно закрутіть шар по спіралі. Повторіть те ж саме з усіма смугами, що залишилися.

    Готові кіски викладіть на лист (потрібно пам’ятати про пекарський папір)!) і відправте в духовку, розігріту до 200 ° С, на 15 хвилин.

    Солодкі кіски по-датському

    Інгредієнти:

    • 250 г листкового тіста;
    • 2-3 яблука;
    • 5 столових ложок тростинного цукру;
    • 3 столові ложки звичного цукру;
    • 2 столові ложки вершкового масла;
    • 2 чайні ложки кориці;
    • ? чайної ложки ванільного екстракту.
    • ? склянки цукрової пудри;
    • 2-3 чайні ложки молока;
    • ? чайної ложки ванільного екстракту.

    Приготування

    У Данії користується дуже великою популярністю яблучний пиріг із листкового тіста. Пропонуємо вам його зробити варіацію у вигляді кісок.

    Для цього яблука необхідно почистити від шкірки, видалити серцевини та нарізати кубиками. Потім їх потрібно карамелізувати на невеликому вогні: варіть їх у каструлі одночасно з тростинним цукром, екстрактом ванілі та чайною ложечкою кориці протягом 5 хвилин.

    Розкотіть тісто, змастіть його розтопленим вершковим маслом, посипте звичайним цукром і корицею, що залишилася. Викладіть яблука та накрийте зверху ще одним пластом тіста. Потім розріжте його на смуги, викладіть на аркуш із пергаментом і акуратно перекрутіть будь-яку з них по спіралі.

    Випікайте кіски 10-15 хвилин у духовці при 180 °С. Поки вони дбають, зробіть глазур. З’єднайте цукрову пудру, молоко та ванільний концентрат. Можна налаштовувати густоту глазурі, додаючи або пудру, або молоко.

    Полийте готові кіски глазур’ю та подавайте на стіл.

    Пиріжки до пива

    Інгредієнти:

    • 400 г листкового тіста;
    • 100 г твердого сиру;
    • 100 г салямі;
    • 1 помідор;
    • 1 яйце;
    • маслини;
    • спеції за смаком.

    Приготування

    Якщо ви поціновувач пива, то вам напевно сподобаються ці пиріжки. Їхня начинка чудово комбінується з пінним. Салями, сир, помідор та маслини необхідно дрібно нарізати та об’єднати з яєчком. Якщо хочете, можете додати в начинку власні улюблені спеції та зелень.

    Розкотіть тісто, розріжте на квадрати та розкладіть начинку. Зліпите пиріжки. Випікайте при 180 ° С поки не утвориться золотистої скоринки.

    Закриті ватрушки

    Інгредієнти:

    • 500 г бездрожжового листкового тіста;
    • 400 г сиру;
    • склянка цукру;
    • 3 яйця.

    Приготування

    За допомогою міксера збийте 2 яйця з половиною склянки цукру та сиром. Коли маса стане однаковою, додайте цукор, що залишився, і ще один раз збийте.

    Розкотіть тісто і поріжте кухлями чи квадратами. Покладіть на кожен із них по 1–2 ложки сирної маси. Загорніть краї ватрушки як у пиріжків. Викладіть їх на лист, застелений пергаментом, і змастіть збитим яйцем.

    Випікайте 30-40 хвилин|мінути| при температурі 180 °С.

    Піца з томатами та моцарелою

    Інгредієнти:

    • 400 г дріжджового листкового тіста;
    • 200 г моцарелли;
    • 3 помідори;
    • 2 столові ложки томатного соусу;
    • 2 столові ложки олії з оливок;
    • зелень та приправи за смаком;
    • сіль і перець.

    Приготування

    Розкотіть тісто, зробіть борти краєчками. За бажання можна зробити порційні міні-піци. Змастіть тісто маслом з оливок і томатною пастою, посипте приправами на власний смак.

    Розкладіть начинку. Для піци а-ля «Маргарита» досить порізаних тонкими скибочками томатів та моцарелли, але ви можете застосувати будь-який соус та будь-яку начинку (бекон, гриби, оливки тощо).

    Посипте піцу зверху свіжою зеленню і випікайте 20-25 хвилин|мінути| при температурі 200 °С.

    Тарт Татен

    Інгредієнти:

    • 250 г дріжджового листкового тіста;
    • 150 г вершкового масла;
    • 150 г тростинного цукру;
    • 6 кисло-солодких яблук;
    • щіпка кориці.

    Приготування

    Тарт Татен — це французький яблучний пиріг, де начинка знаходиться у верху. Відразу обмовимося: замість яблук можна застосовувати груші, манго, персики чи ананаси.

    Добре змастіть форму для випічки вершковим маслом і посипте цукром. Яблука очистіть від шкірки, заберіть серцевину і поріжте скибочками. Розкладіть їх у формі для випікання та посипте корицею. Накрийте яблука пластом розкоченого листкового тіста.

    Випікайте пиріг 30 хвилин|мінути| при температурі 180 °С. Коли готовий тарт трохи охолоне, переверніть форму на тарілку або тацю так, щоб яблука опинилися зверху. Подавайте теплим. Можна з морозивом.

    Якщо у вас є власні брендові рецепти з листкового тіста, то ласкаво просимо у коментарі. Давайте ділитися між собою кулінарними секретами!

    Джерело: lifehacker.ru

    Вироби із солоного тіста

    Ліплення вважається одним з найпростіших і найпрекрасніших способів цікаво і з користю скоротати час з дитиною. Завдяки роботі рук розвивається дрібна моторика, що сприятливо впливає на роботу мозку, на мовлення, пам’ять та багато іншого. Можна підібрати форми, кольори, розміру майбутнього виробу розвиває уяву дитини. Старанна праця добре позначається на посидючості, а постійні заняття ліпленням допомагають заспокоїти рухливих діточок та викликати інтерес пасивних.

    У наш час є дуже багато різних видів пластиліну, але не кожен буде безпечним для дитини, тому найкраще приготувати солоне тісто власними руками.

    Підготовка

    Ліплення з пластиліну або солоного тіста добре впливає на розвиток дитини, тому важливо частіше включати подібний варіант активності у дозвілля дитини. Щоб уберегти дітей, краще підбирати не магазин для ліплення, а зробити його самотужки. Важливе завдання у процесі підготовки – вибрати правильні компоненти і змішати їх у необхідній концентрації.

    Найкращим борошном буде пшеничне, вищого ґатунку. Вирішальним моментом вважається температура води, яка перемішується з борошном. Якщо застосовувати рідину з температурою 20-25?, то можна досягти пластичного тіста, якщо взяти воду з температурою 35-40?, то готова маса стане жорсткішою. Для створення солоного тіста доводиться задіяти сіль, муку, воду, часом до складу додається клей або крохмаль.

    Як зробити зірочку?

    Вміючи правильно створювати тісто для тієї чи іншої вироби, можна прийматися безпосередньо за саму роботу, і освоювати з дитиною нові вироби. Однією з найпростіших, але улюблених дітьми, вважається зірочка.

    Виріб із солоного тіста має бути найпростішим, особливо для невеликої дитини, але водночас цікавою. Щоб зробити зірочку власними руками, потрібно приготувати:

    компоненти до створення тесту;

    стеку для вирізання бажаної фігури;

    харчовий барвник чи фарбу (за бажання);

    декор (на вимогу).

    Процес ліплення буде виглядати так.

    Об’єднати воду, сіль та борошно, вимісити однорідне та еластичне тісто.

    Відщипнути шматочок від тіста, і скачати з нього кульку.

    За допомогою долонь сплющити його, збільшивши в діаметрі.

    Покласти заготовку на ідеальну поверхню і за допомогою стеки намітити контури майбутнього виробу, після чого вирізати його.

    За допомогою води промазати краї зірочки, і їх зробити більш плавними та акуратними.

    За допомогою стеки можна зробити виїмки для очей та посмішки. Якщо є наявність зубочистки є можливість зробити на виробі крапки та прикрасити її.

    Зробити декор, застосовую залишки тіста та фарбу, зробивши додаткові деталі іншого кольору.

    Готовий виріб потрібно висушити, після цього лаком покрити і почекати, поки остаточно висохне.

    Готова зірочка може бути безбарвною, якщо не додавати фарбу під час замісу, або кольорової, якщо додати пару крапель фарби в процесі підготовки тесту.

    Створення тварин та комах

    Окрім роботи дрібної моторики, завдяки ліпленню з тіста можна вивчити з малюком звірів та комах, давши йому відповідні знання про світ, який знаходиться навколо. Тваринний світ нашої планети дуже багатий і багатобразний, тому завжди можна вигадати цікавий, посильний і красивий виріб, який зможе зробити дитина в побутових умовах. У 3-4 роки діти здатні робити звичайні вироби, які не викличуть складнощів, але подарують насолоди від процесу та незаперечну користь. Дітям у 5, 6 років можна ще давати легкі роботи, але з дуже пристойною кількістю супутніх елементів, візерунків, декору. У 8-9 років можна дозволити дітям створювати, застосовуючи власні вміння та фантазію.

    Розмір звірів і комах може бути різним, аби дитині було зручно робити їх на своєму робочому місці. Батьки повинні контролювати всі кроки мистецтва дитини. Є дуже велика кількість виробів для малюків, які можна зробити в різному віці, найцікавішими для них будуть: гусениця, їжачок, сова, кіт, свинка і такі ж.

    Гусениця

    Дітям з року і старше можна порадити скачати гусеницю із солоного тіста. Такий виріб не буде надто складним, але попросить конкретних здібностей та координації рухів. Щоб виконати подібний виріб, потрібно мати:

    фарби або харчовий барвник (на вимогу);

    декоративні елементи (на вимогу).

    Процес створення гусениці виглядає так:

    замісити тісто, додавши до нього всі необхідні складові, готова маса буває як кольорової, і безбарвної;

    скачати ковбаску із тіста;

    розрізати її на 6 схожих шматочків;

    з кожного шматочка скачати кульку;

    склеїти 5 кульок між собою, в кінці додати голову до всієї конструкції;

    зробити ніс і очі з тіста, додавши до нього фарбу іншого відтінку;

    можна зробити з гусениці не просто вироб, а брелок, для чого в тільці робиться отвір за допомогою зубочистки, і виріб залишається на сушку;

    коли гусениця підсохла, її слід покрити лаком і залишити, щоб вона повністю обсохла;

    закріпити елемент підвіски на готовій гусениці.

    Розмір готового виробу, його зовнішні особливості можуть бути будь-якими. Батьки показують приклад самі або включають дитині відео з майстер-класами інших фахівців.

    Дуже складним виробом із солоного тіста буде слон. Для малюків буде цікаво зліпити власне слоненя, зробивши його оригінальне забарвлення або з власними індивідуальними особливостями. Під час роботи над слоном важливо розділити тісто на пару частин. Основна маса піде на тулуб, голову, лапи та вуха, а інші – на додаткові компоненти: внутрішня частина вуха, бивні, очі, зіниці, які матимуть власне забарвлення.

    Процес створення слона виглядатиме таким чином.

    Замісити тісто, пофарбувати його у необхідні кольори.

    Скачати довгасту кульку, з якої буде зроблено тулуб.

    Зробити 4 маленькі ковбаски, з яких будуть сформовані ноги.

    Зліпити тоншу ковбаску, яка служитиме хоботом.

    Скачати дві кульки, розкотити їх у плоскі кола різнорідної форми. Аналогічну процедуру провести з тестом іншого відтінку, і зробити такі ж кола, але з меншим діаметром. Меншу деталь покласти на більшу, що дасть змогу отримати вуха слона.

    Із залишків головного тіста потрібно зліпити тонку та коротку ковбаску, яка буде застосована як хвіст.

    Окремо відкладені шматочки іншого кольору будуть основою для створення очей.

    До наявного тулуба клеються ноги, потім хобот, вуха, очі, хвіст.

    Готовий виріб висушується.

    Висохлий слон лакується і залишається до повного висихання.

    Зовнішній вигляд слона у кожної дитини може бути абсолютно різним. Завдяки польоту фантазії та зручності роботи з тестом можна будувати досить оригінальні вироби.

    Однією з улюблених виробів дітей вважається їжак. Невелике лісове звірятко, що носить на спині яблука та гриби, не залишити дітей байдужим.

    Щоб зробити такого звіра, потрібно приготувати: тісто, ножиці для манікюру, фарби, лак, ПВА клей. Процес виготовлення виглядає так.

    Зробити тісто, і зліпити з нього овал із довгим краєм.

    Скачати дві маленькі кульки і одну якнайбільше з тіста, яке заздалегідь було пофарбоване в чорний колір. Завдяки даним деталям їжачок отримає очі і носик.

    Для створення голок доводиться задіяти ножиці для манікюру, якими розрізати частину зверху тільця. Краї голочок можна відігнути і зробити гострішими вручну.

    Готовий виріб потрібно висушити.

    Коли їжачок підсох, його можна розфарбувати водоемульсійними фарбами на основі поліакрилату або гуашшю.

    Як тільки фарба просохне, можна покривати готовий виріб лаком.

    Крім самого їжачка, можна зробити йому грибочок, листок або яблучка на спинку, щоб змінити виріб.

    Однією з улюблених птахів, які діти з радістю ліплять, вважається сова.

    Для створення такого виробу потрібно приготувати солоне тісто, взяти ПВА клей, фарби, пилку для нігтів, ножиці для манікюру, лак. Робочий процес виглядає так:

    з підготовленого тіста зліпити кульку, сплющити її, зробивши таким чином тулуб;

    скачати невеликі кульки, і надати їм конусоподібну форму, за допомогою полівінілацетатного клею приклеїти на головну заготовку, зробивши таким чином очі;

    пилкою позначити райдужну оболонку, біля очей можна зробити промінчики, натискаючи кінцем пилочки на область біля ока;

    за допомогою манікюрних ножиць належить проробити надрізи по всій поверхні тулуба сови, формуючи пір’я;

    з тесту, що залишився, зліпити тонкі ковбаски, з яких зробити лапки;

    приклеїти всі деталі на дошку з дерева та розфарбувати фарбами готовий виріб;

    коли виріб просохне, його слід покрити лаком і повністю висушити.

    Сова може бути зі складеними або розправленими крилами, з якою-небудь зачіскою або без неї, дитина сама вибирає найзручніший для себе шлях.

    Кішка

    Одним з улюблених звірів для малюків вважається кіт, тому до його створення вони віднесуться з усією уважністю.

    Для виробу потрібно приготувати солоне тісто, ніж, качалку, фарби, лак, ПВА клей. Процес створення виглядає так:

    на паперовому аркуші зобразити макет майбутнього кота, вирізати його;

    з тіста розкотити пласт, розрівняти качалкою;

    на тісто розмістити малюнок, і на нього провести ножем, вирізавши такий самий виріб;

    заготівлю необхідно висушити;

    за бажання її можна розмалювати, щоб результат був максимально красивим, поверхню слід вирівняти за допомогою шліфувального паперу;

    на рівній заготівлі олівцем намічаються візерунки, що розфарбовуються будь-якими кольорами;

    коли виріб висохло, його слід покрити лаком.

    Такий кіт послужить як іграшка або оформлений у рамку, якщо його приклеїти на фанеру чи картон.

    Такса

    Діти, які люблять собак, з радістю зроблять виріб у вигляді такси. Принцип її створення та необхідні вироби будуть такими ж, як і під час роботи над кішкою. Процес створення виглядає таким чином:

    на паперовому листі створюється ескіз майбутньої такси, після чого він вирізується;

    тісто розкочується тонким шаром;

    поверх тесту викладається ескіз, яким вирізується майбутня виробка;

    щоб надати таксі рельєфності, на тулуб і вухо ліпляться маленькі кульки, які кладуться поверх головного виробу, і акуратно розподіляються;

    коли виріб готовий, їй необхідно дати висохнути, після цього розфарбувати і лаком покрити.

    Такий виріб можна виконати у вигляді брелока, якщо з самого початку зробити в заготівлі кріпильний отвір шнурка або ланцюжка.

    Свиня

    Найпростіший, але кумедний буде виріб свині, яка може бути зроблена в різних техніках.

    Щоб зробити підвіску-свинку, потрібно приготувати: тісто, ніж, фарби, стеку, зубочистку, ПВА клей. Процес створення такого виробу виглядає так:

    з підготовленого тесту скачати дві кульки різноманітного розміру, обидві плескати, більша буде виконувати роль голови, менша – п’ятачка;

    за допомогою зубочистки зробити два отвори в носику;

    із залишків тіста зліпити вуха форми трикутника, закріпити їх до голови;

    зліпити дві маленькі ніжки, які кріпляться на мотузці;

    зверху виробу зробити один отвір для мотузки, а знизу – два, для ніжок;

    на важливій деталі можна створити ручки, створити декоративні елементи: серце, квітка чи інше;

    заготовки потрібно висушити, після чого розфарбувати;

    після висушування всі деталі лакуються.

    Таку підвісочку можна презентувати рідним чи друзям, або зробити кілька подібних виробів, і грати ними замість іграшок.

    Вироби для дому

    Крім звірят та комах, є ще чимало варіантів того, що можна зробити з дітьми із солоного тіста. Для початківців варто показати майстер-клас, пояснити та розповісти, що і в якій черговості необхідно робити. Дітям особливо важлива докладна інструкція, щоб вони нічого не переплутали і отримали необхідний результат власної роботи.

    Важливо пояснювати дитині, як довго необхідно сушити виріб, щоб він не взяв її грати раніше часу. Працюючи одночасно з дітьми, важливо робити лише частину роботи, залишаючи дитині значний масив завдань, з якими вона буде зобов’язана справлятися. Щоб швидко навчитися ліпити із солоного тіста, потрібно потроху ускладнювати вироби, даючи одразу легкі та звичайні, а потім складніші. Працюючи одночасно з дітьми, можна виконати не тільки іграшки, а й щось корисне для дому, наприклад:

    підставку під гаряче та багато іншого.

    Хороший підхід, цікаві завдання, дадуть можливість дітям у різному віці з цікавістю ліпити з тіста будь-які вироби.

    Інші ідеї

    Крім виробів зі світу тварин та речей, які можуть знадобитися в побутових завданнях та цілях, можна порадити дитині безліч інших варіантів:

    • хліб

    • коровай

    • яблука

    • торт

    • овочі

    • фрукти

    Такі вироби для дітей будуть зрозумілими та цікавими. Вироби можуть бути як плоскі, так і об’ємні, як великі, так і невеликі, залежно від побажання самої дитини, її здібностей та кількості тіста для ліплення. Збільшувати складність робіт необхідно поступово, даючи посильні завдання.

    З солоного тіста дуже привабливо виходять хлібобулочні вироби, які можна переплутати зі справжніми. Якщо додати до хліба чи булочок прикраси з насіння чи маку, то вони будуть точною копією справжніх продуктів.

    Вироби із солоного тіста дозволено робити всім класом у школі, це може бути подарунок від учнів до Дня вчителя чи гарні сюрпризи, якими однокласники обміняються між собою.

    Як правильно сушити вироби?

    Щоб вироб із солоного тіста не розсипався і не деформувався, його необхідно правильно висушити. Для плоских і невеликих виробів не знадобиться ще одне гарне джерело тепла, тісто сохне саме собою. Щоб фігурка не потріскалася, не варто сушити її під відкритим сонцем, це негативно вплине на її цілісність.

    Якщо фігурка об’ємна або велика, то для повного висихання знадобиться пекти її в духовці протягом 3-4 годин. Важливо виставити невелику температуру, щоб виріб не згорів, а потроху пропікався і висихав. Дотримання подібних норм дає можливість отримати гарний та довговічний виріб.

    Джерело: vplate.ru