Сб. Ноя 27th, 2021
    Последние тенденции в мебели

    Прикраса тортів у побутових умовах

    Смачний домашній торт заграє всіма фарбами, якщо його правильно прикрасити. Необхідно пам’ятати, які прикраси, до якого типу кондитерських виробів підходять. Оформлення тортів та десертів до дитячого застілля передбачає наявність яскравих фарб, застосування мастики, фігурок, мармеладу. Торти до романтичних вечорів та свят можна оформити фруктами, кремом м’яких відтінків, красивими шоколадними фігурками.

    Виготовлення прикрас попросить деяких здібностей та терпіння. Також потрібні деякі підручні засоби: кондитерський шприц з різними насадками, пергаментний папір, лопатки різної товщини, гострий тонкий ніж, пристрої для роботи з мастикою. Однак результат стоїть витраченого зусиль та часу. Ви отримаєте зрештою красиво оформлену святкову страву, здивування гостей та гарні відгуки про власну кулінарну майстерність.

    Мастика

    Є кілька найбільш популярних рецептів. Спробуйте два найпростіші у приготуванні варіанти мастики.

    інгредієнти

    Для молочної мастики:

    1. Згущене молоко.
    2. Сухе молоко чи вершки.
    3. Цукрова пудра.
    4. Барвники на вимогу.
    1. Жувальний зефір.
    2. Харчовий барвник за необхідності.
    3. Вода.
    4. Лимонна кислота (або лимонний сік).
    5. Вершкове масло.
    6. Пудра цукрова та крохмаль.

    Підготовчий процес

    Мастика на основі молока готується так:

    1. Змішайте інгредієнти у глибокому посуді. Спочатку суху частину, потроху вливаючи до неї згущене молоко.
    2. Повинно вийти пружне густе тісто, що не липне до рук.
    3. Якщо додаєте барвники (застосуйте тільки ті, що призначаються для споживання), виливайте їх по краплі на рівну поверхню, ніби втручаючи в тісто.

    З маршмеллоу мастику робитимемо таким чином:

    1. Білий зефір топимо на пару або у НВЧ-пічці.
    2. На цьому кроці в рідку масу можна доповнити необхідну кількість харчових барвників.
    3. Потім можна влити трохи води з щіпкою соку лимона чи кислоти чи молока.
    4. В кінці покладіть в масу 50 грамів вершкового масла.
    5. Робимо цукрову суміш: пудру змішуємо із крохмалем 1:3.
    6. Цю суміш частинами додаємо в зефірну масу, поки тісто не стане гнучким та еластичним.
    7. Тісто вимішуйте хвилин 10 на поверхні, посипаною пудрою.

    Марципан

    Смачна горіхова маса – марципан – з давніх-давен застосовується в прикрасі тортів. Вона складається всього з двох елементів – мигдальне борошно та цукрова паста. Маса виходить еластичною, міцно тримає форму, має ніжний смак. З неї можна виконати не тільки покриття для торта, але й різні статуетки та об’ємні прикраси.

    Інгредієнти:

    1. цукор – 200 г;
    2. вода – чверть склянки;
    3. мигдаль злегка обсмажений – 1 склянка.

    Підготовчий процес:

    1. Мигдаль очистіть від лушпиння, підсушіть в духовці до злегка відтінку золота, натріть за допомогою дрібної тертки або порубайте за допомогою блендера.
    2. Цукор змішайте з водою, зваріть насичений сироп, щоб із однієї його краплі можна було створити кульку.
    3. Всипте в сироп мигдальну крихту, перемішайте і проваріть ще 3 хвилини.
    4. Миску змастіть усередині вершковим маслом і вилийте туди марципан.
    5. Остудіть, пропустіть за допомогою м’ясорубки та можна приступати до оформлення.
    6. Марципан можна розгортати пластом і покривати торт повністю, як мастикою, або формувати з нього пелюстки, листи, зірочки, серця. Також з марципану можна вирізати літери та покласти на поверхні торта побажання.
    7. Якщо маса вийшла рідкою і розтікається, додайте потроху цукрову пудру і вимішуйте на дошці. Надто насичений марципан можна побризкати кип’яченою водою і розкотити.
    8. Оформлений торт приберіть у холод на 8-10 годин для застигання.

    Айсінг

    «Крижаний малюнок» — айсинг — дуже ніжно і романтично виглядає в оформленні тортів. Ця прикраса не тільки виглядає як зимовий малюнок на поверхні скла, але й на смак нагадує хрусткі льодяники. Досить міцний, добре тримається на поверхні, не розтікається, тому вважається універсальним. Особливо популярний при оздобленні весільних тортів.

    інгредієнти

    1. Цукрова пудра – 450-600 г залежно від величини яєць.
    2. 3 штуки білка.
    3. 1 чайна ложечка гліцерину.
    4. 15 грамів соку лимона.

    Підготовчий процес

    Айсинг готуємо з охолоджених продуктів:

    1. Білки відокремлюємо, посуд для них знежирюємо та витираємо насухо.
    2. Збиваємо на невеликій швидкості 2 хвилини.
    3. Додаємо гліцерин, лимонний сік та пудру.
    4. Збиваємо віночком, поки маса не побіліє.
    5. Відставляємо в холод на годину, накривши плівкою, щоб лопнули усі повітряні бульбашки.
    6. Працюємо з айсингом, переклавши його в кондитерський шприц із найширшою насадкою. Їм можна оформити мережива, написи, борти на поверхні тортів.
    7. Після прикраси поставте виріб у холод для застигання «крижаного візерунка».

    Вафлі

    Робляться з вафельного хрусткого тіста, досить зручні у використанні: не тріскають, не тануть і добре тримають форму. Дуже популярні з цього матеріалу квіти, статуетки ягід та фруктів, 3D літери, цифри. Популярні зараз картинки та фотографії, які можна з’їсти, також зроблені на основі вафельного коржа.

    Готова вафельна прикраса — пластина круглої або у формі квадрата з паперу з рису з малюнком харчовим чорнилом або різні статуетки: квіти, метелики, листи, мереживні смуги. Зробити картинку будинку важко, не маючи відповідного обладнання. Однак, навіть купивши її, необхідно правильно прикрасити нею випечений з любов’ю торт, щоб він став незвичайним і сподобався винуватцю урочистостей та гостей.

    Підготовчий процес

    Оформлення за допомогою вафельних картинок має свої нюанси:

    1. Заготовку можна класти лише на дуже ідеальну поверхню торта.
    2. Основою послужить мастика, насичений масляний крем, шоколадна глазур, також насичена.
    3. Прикладати картинку необхідно на ще незастиглий поверхню, якщо, наприклад, йдеться про шоколадну глазур, щоб вона прилипла і не з’їхала.
    1. Задній бік заготівлі мажем тонким шаром світлого джему, рідкого меду, густого цукрового сиропу. На цьому етапі зручніше використовувати широку силіконову кисть. Процедуру не виконуємо "на вазі": покладіть картинку на стіл.
    2. Укладіть заготовку на поверхню торта.
    3. Злегка придавіть руками та вирівняйте серветкою, випускаючи повітря.
    4. Щоб сховати краї картинки, зробіть бортик із збитих вершків або олійного крему, заправленого в кондитерський шприц.
    5. Прикрашаючи торт вафельними фігурками, можна змащувати їх повністю та «клеїти», а можна промазувати сиропом лише центральну частину тильного боку. Так можна створити підняті крила у метелика або розкриту квітку.

    Шоколад

    Оформлення глазур’ю із шоколаду, візерунками чи фігурками вважається «традицією жанру». Цими білими або гіркими ласощами пошкодити торт просто нереально. Шоколад відмінно комбінується з легким бісквітом, листковим тестом, вершковим або сирним мусом, різними суфле та кремами. Розтопленому шоколаду надати можна різну форму, а застиглий він не розтечеться, не дасть тріщину.

    Підготовчий процес:

    1. Шоколадна стружка готується дуже просто, а виглядає чудово. Можна просто натерти плитку на тертці та обсипати поверхню та боки торта. А можна застосовувати особливий інструмент: овочечистку. Цим ножем з тонкою щілиною всередині леза можна «зчистити» з торця плитки тонкі довгі смуги.
    2. Якщо ви хочете прикрасити виріб завитками із шоколаду, перед нарізкою потрібно плитку злегка прогріти. Зрізаючи тонкі смуги ножем або овочерізкою, ви відразу побачите, як вони закручуються. Потім можна викласти їх на глазур, крем або збиті вершки, якими покритий десерт, щоб вони добре прилипли. З великих

      завитків можна створити квіти та листи, малюнок по бортику торта.

    3. Мереживні візерунки з шоколаду вимагатимуть деякої вправності. Для їхнього приготування розтопіть гіркого або плитку білого кольору на пару (оптимально – у НВЧ-печі), перекладіть масу в кондитерський шприц або мішок.
    4. Заздалегідь на пергаменті намалюйте різні візерунки. Якщо малювання – не ваш коник, просто потрібно додати прозорий пергаментний папір до сторінки в журналі з необхідним візерунком та переведіть малюнок олівцем.
    5. Розтопленим шоколадом «промалюйте» візерунки на пергаменті, прагнучи, щоб цівка не переривалася. Тисніть на мішок завжди з однаковим зусиллям і робіть все досить швидко — якісний шоколад швидко застигає. Дайте застигнути в холоді та акуратно зніміть з паперу. Готові візерунки можна покласти горизонтально на поверхню торта або встановити їх, формуючи бутон квітки, в крем.
    6. Шоколадні листи – незвичайна прикраса для будь-якого кондитерського виробу. Вони реалістичні, їстівні і напрочуд схожі на реальні. Приготувати їх просто: беріть листи, що сподобалися, з деревини або кімнатної рослини, промийте, просушіть. На бік, що знаходиться всередині, нанесіть розплавлений шоколад – білий, гіркий або молочний. Покладіть у холод, а коли глазур застигне, акуратно зніміть реальне листя. Наносите глазур широким пензлем із силікону.

    Глазур

    Видів глазурі дуже багато: дзеркальна, м’яка, із шоколаду, вершків, молока, різнокольорова. Покривати нею можна будь-який торт або десерт, тістечко, печиво. Деякі глазурі вимагають застигання в холоді, інші готові до споживання відразу.

    інгредієнти

    1. Молоко – 1,5 ст. ложки.
    2. 2 чайні ложки порошку какао.
    3. 1,5 ст. ложки цукру.
    4. 40 грамів масла вершкового.

    Глазур з карамелі:

    1. 150 г підігрітої води.
    2. 180 грамів цукру дрібнозернистого.
    3. 2 чайні ложки кукурудзяного крохмалю.
    4. 150 грам жирних вершків.
    5. 5 грам желатину листового.

    Глазур з мармеладу:

    1. Мармелад одного кольору – 200 грамів.
    2. 50 грамів олії вершкового.
    3. 2 столові ложки сметанки жирної.
    4. 120 грамів цукру.

    Підготовчий процес

    1. У маленький посуд кладемо цукор і какао, посічену олію, вливаємо молоко.
    2. Розтоплюємо і кип’ятимо близько 5-7 хвилин. Помішуємо, поки маса не загусне.
    3. Покриваємо торт за допомогою широкого ножа і одразу прибираємо в холод.
    1. Желатин намочити у воді.
    2. Вершки змішати з крохмалем, цукор розчинити на сковорідці до світло-коричневого відтінку.
    3. Додаємо по цівці теплу воду. Закип’ятити, щоб карамель розчинилася.
    4. Регулярно перемішуючи, влити гарячу масу у вершки.
    5. Остудити, додати набряклий желатин.
    6. Покрити рівним шаром поверхню торта і забрати в холод.
    1. Мармелад розчинити в каструлі на паровій бані або в мікрохвильовій печі.
    2. Додати цукор, сметану та олію.
    3. Варити близько 10 хвилин, регулярно заважаючи.
    4. Трохи остудити та промазати торт чи десерт, поставити в холод години на три-чотири, не менше.
    5. На поверхню, залиту однотонною глазур’ю, можна викласти шматочки мармеладу у вигляді апельсинових часточок, ведмедиків, ягід або фруктів або просто присипати порізаним на кубики різнокольоровим мармеладом.

    Класична кремова прикраса – квіти, листя, написи – широко застосовується і в магазинних кондитерських виробах, і в домашній випічці. Воно універсальне: можна створити пишні троянди, вигадливі борти, прикрасити торт по поверхні збоку, написати побажання прямо на випічці. Часто до кремів для прикраси додаються харчові барвники.

    інгредієнти

    Олійний крем готується з подібних продуктів:

    1. Олія вершкове розм’якшене – 100 грамів.
    2. 5 столових ложок згущеного молока.
    3. Будь-який барвник.

    Підготовчий процес

    Приготувати крем просто:

    1. Маслу дайте злегка підтанути.
    2. Збийте, поки воно не стане пишним та білим.
    3. Додати згущене молоко.
    4. Потім поділіть крем на порції і в кожну додайте барвник потрібного кольору. Збийте кожну частину окремо, щоб фарбник повністю розчинився.
    5. Для конкретного оформлення вам знадобиться гарний кондитерський шприц. За допомогою його різних насадок можна створити красиві візерунки, лінії, квіти і листи.

    Вершки

    Збиті вершки можуть незвичайно прикрасити будь-який кондитерський виріб: морозиво, торт, десерт, желе. Вони повітряні, досить об’ємні, солодкі та разюче білі. Приготувати аналогічну прикрасу будинку дуже легко, головне, вибрати якісні свіжі вершки, як слід їх охолодити та збити. При оформленні застосовується кондитерський мішок або шприц.

    Інгредієнти:

    1. Вершки жирністю не менше 33% або вище, якщо вдасться придбати — 500 мілілітрів.
    2. Будь-який барвник на вимогу.
    3. Ваніль – 1 пакет.
    4. Цукрова пудра – 100–200 г за смаком.
    5. Желатин швидкого приготування – 1 пакет.

    Підготовчий процес

    Перед початком приготування вершки охолоджуються близько 12 годин у холодильнику:

    1. Холодні вершки налийте в глибоку ємність (при збиванні вони суттєво зростуть у розмірі) і розмістіть ємність в іншу з дуже холодною водою.
    2. Збивати необхідно лише міксером, оскільки блендер розшаровує продукт і піни не вдасться.
    3. Відразу приготуйте шприц із потрібними насадками, оскільки працювати з вершками необхідно досить швидко.
    4. Желатин розчиніть або замочіть і розтопіть на пару залежно від способу приготування, вказаного на упаковці.
    5. Вершки збийте, поки піна не стане міцною та стійкою.
    6. Додайте ваніль і пудру і акуратно перемішайте віночком.
    7. Струменем введіть холодний розплавлений желатин.
    8. Перекладіть у мішок або шприц та видавіть необхідну композицію. Поверхня повинна бути дуже рівною і трохи клейкою, тому торт потрібно покрити глазур’ю з шоколаду, тонким шаром крему або джему.

    Хрумким безе можна прикрасити практично будь-який торт. Воно насичене, солодке та біле. Дуже часто з протеїнової маси заздалегідь випікаються півсфери будь-якого розміру та форми, які потім акуратно викладаються на поверхню приготовленої торта. Виглядає досить оригінально!

    Інгредієнти:

    1. Склянка цукру або пудри.
    2. 5 охолоджених білків.
    3. Ваніль на вимогу.

    Підготовчий процес:

    1. Спочатку відокремлюємо білки. Слідкуйте, щоб жодна крапля жовтка не потрапила у ємність.
    2. Вилийте в глибокий посуд, сухий і знежирений.
    3. Збийте хвилин 10-15 до пишної консистенції.
    4. По 1-2 чайні ложки всипте цукор, а в кінці — ваніль.
    5. Духовку прогрійте за температури 100 градусів.
    6. Деко застелите пергаментів, а протеїнову піну перекладіть у шприц або мішок.
    7. Видавіть на папір потрібної вам величини півсфери.
    8. Безе не дбає, а сушиться, тому залежно від розміру заготовок на це піде приблизно 1,5–2 години.
    9. Готові кульки викладаються на шар крему, джему чи шоколаду.

    Фрукти

    Ягодами та фруктами як звичайними, так і екзотичними торти красиво оформляються досить часто. Вони багаті на смакові комбінування, мають яскраві насичені кольори, естетично виглядають у розрізі. Досить звичайний спосіб прикраси – викласти віялом на поверхні готового торта нарізані часточками апельсини, полуницю, ківі, манго. З тонких скибочок можна створити квіти для декору. Дуже чудово виглядає на десерті фруктова «підстилка», вкрита тонким шаром желе.

    інгредієнти

    Для фруктового желе беріть:

    1. Яблучний (або будь-який світлий) сік – 600 мілілітрів.
    2. 1 упаковка порошкового желатину.
    3. Склянка пудри цукрової.
    4. Свіжі ягоди чи фрукти до смаку.

    Підготовчий процес

    Готувати прикрасу варто тоді, коли торт абсолютно готовий:

    1. Упаковку желатину залийте соком (одною склянкою). Залишіть його для набухання.
    2. Підготуйте фрукти: вимийте, зніміть шкірку і поріжте тонкими часточками. Тверді фрукти – яблука, груші – зручно розрізати слайсером чи дуже гострим ножиком.
    3. Банани, ківі нарізають кружальцями, апельсини, яблука – напівкільцями, полуницю – надвоє, вишню, малину, ожину залишають цілими.
    4. Розтопіть желатин на водяній бані, перемішуючи, залийте сік, що залишився, і додайте пудру.
    5. Процідіть масу.
    6. Викладіть нарізані часточками фрукти чи ягоди в желе та встановіть у холод.
    7. Коли желе буде злегка застиглим, але не повністю схопився, перекладіть його на торт — переверніть ємність на його поверхню.
    8. Краї можна приховати збитими вершками або олійним кремом. Заберіть торт у холод на ніч.

    Желейною заливкою зазвичай покриваються фрукти або ягоди, настелені на поверхню торта. Але не менш незвичайно виглядає ця заливка, що покриває горіхи, наприклад, арахіс або фундук, шоколадну глазур. Щоб вразити гостей безмежністю власної фантазії у справі прикраси тортів та чудовим смаком, спробуйте прикрасити готовий виріб заливкою-желе.

    інгредієнти

    Для заливання або прикрас із желе знадобиться:

    1. 600 мілілітрів соку (можна взяти по склянці соків різноманітних кольорів).
    2. Склянка цукрової пудри.
    3. 1 упаковка швидкорозчинного желатину.

    Підготовчий процес

    Щоб приготувати прикраси у вигляді фігурок із желе:

    1. Желатин замочіть у 1/3 частини соку, дайте набрякнути, потім розтопіть на пару.
    2. Змішайте сік, що залишився, пудру і залийте масу в різні формочки: для кексів, печива, з-під цукерок і так далі.
    3. Частину желе відлийте (близько 100 мілілітрів).
    4. Форми розмістіть у холод і дайте застигнути.
    5. Готовий торт покладіть у форму, яка за висотою трохи вища – сантиметра на 2–3.
    6. 100 мілілітрів желе поставте в холод на якийсь час, щоб воно тільки почало схоплюватися.
    7. Потім викладіть загуслу масу на торт, а поверх укладіть желе з форм, сформувавши красивий малюнок.
    8. Щоб легко дістати заготовки, трохи підігрійте над парою форми і швидко переверніть на десерт.
    9. Розмістіть торт в холодильник на 10–12 годин. Перед подачею до столу акуратно зніміть роз’ємну форму, а торт перекладіть на блюдо.

    Щоб залити желе фруктову нарізку:

    1. Приготуйте желе, як зазначено вище.
    2. Розмістіть його в холодильник і дайте трохи «схопитися».
    3. Перекладіть на настінні фрукти та вирівняйте лопаткою.
    4. Розмістіть акуратно в холод на ніч.
    5. Розрізайте прогрітим ножем, щоб желе не ламалося.

    Цукерки

    Свято для дітей не обходиться без великого апетитного торта зі свічками. Але невеликі гості більше фокусують увагу на красиве оформлення, ніж компонентний склад або екзотичні інгредієнти. Незвичайно оформлений торт до дитячого свята можна виконати своїми руками, наприклад, прикрасивши його смачними кольоровими цукерками, які малюки люблять найбільше у світі.

    Підготовчий процес

    Прикрасити можна будь-який торт. Цукерки укладаються на густу і в’язку поверхню: глазур білу або шоколадну, масляний крем, збиті вершки:

    1. Бокову поверхню можна прикрашати довгими батончиками, вафельними трубочками, вишикувавши їх у ряд і перев’язавши яскравою атласною стрічкою.
    2. Нагору можна викласти вигадливим візерунком різнокольорові драже із шоколаду або горішків.
    3. Округлими цукерками із шоколаду можна викласти борти, а по центру покласти 3 цукерки.
    4. Дрібні іриски також підійдуть для оформлення – ними можна викласти малюнок на білій глазурі чи кремовій поверхні.
    5. З прямими кутами мармеладні цукерки можна нарізати квадратиками і викласти врозкид на білу помадку або збиті вершки зверху готового торта.

    Мармелад

    Мармелад – чудовий матеріал для прикрашання тортів та десертів. Він податливий, пластичний, його можна топити, змішувати кольори, заповнювати порожнечі, формувати об’ємні прикраси. Тепер ці ласощі випускаються в найрізноманітніших яскравих кольорах, в упаковках продаються невеликі мармеладні ведмедики та інші статуетки найнеймовірніших кольорів. Вони підійдуть для оформлення будь-якого торта, особливо спеченого до дитячого свята. Отже, починаємо вигадувати!

    Підготовчий процес

    Незвичайні малюнки з мармеладу можна зробити так:

    1. Намалюйте простим олівцем на пергаменті необхідну картинку, яка підходить за розмірами до поверхні торта.
    2. Тонко розкочуємо на пергаменті марципан або шар світлої мастики. На нього переносимо картинку: прикладаємо лист і розкочуємо качалкою кілька разів.
    3. Топимо 50 г темного шоколаду, перекладаємо в маленький кондитерський мішечок з вузьким отвором (для написів).
    4. Промальовуємо контур малюнка шоколадом.
    5. У різних ємностях топимо кольоровий мармелад в мікрохвильовій печі. На це піде кілька секунд.
    6. Перекладаємо в корнетик і акуратно заливаємо малюнок потрібними квітами.
    7. Ставимо в холодильник години на три-чотири.

    Посипка

    Різнокольорове посипання на цукровій основі або з шоколаду – багатофункціональна прикраса для будь-якого кондитерського виробу. Воно застосовується і в тортах, і в десертах на основі мусу або желе, і на пасхальних паску. На даний момент випускається велика кількість різних посипок: у вигляді зірочок, кульок і гуртків, квітів, метеликів, форми у вигляді циліндра. Палітра кольорів вражає, робиться також посипання під золото, срібло, з перламутровими переливами.

    Підготовчий процес

    Прикрасити торт досить легко, але потрібно знати певні нюанси:

    1. Обсипати можна поверхню, що липне. Тому застосуйте цей варіант прикраси, коли глазур, крем або вершки ще не застигли.
    2. Можна обіграти цікаву посипку в желейній заливці. Якщо застосовуєте заливку досить товстим шаром на поверхні торта, вилийте половину, заморозьте, насипте посипання і залийте частиною, що залишилася. Так ви зможете виконати ефект акваріума, чергуючи шари желе та красивого великого посипання.
    3. Бічні поверхні посипаються спеціальним чином: поставте блюдо з тортом на рушник більшого розміру, посипте по діаметру торта прямо на тканину необхідну кількість прикраси і просто піднімайте акуратно «борти», затискаючи тканину до боків десерту.
    4. Для нанесення малюнків застосуйте шаблони. Їх зробити просто: виріжте коло діаметром торта, а в ньому проріжте бажаний малюнок або статуетки. Акуратно накрийте торт, не притуляючи папери в основі, і притрусіть густо посипанням. Також акуратно заберіть шаблон – на поверхні залишаться різнокольорові візерунки.

    Активно застосовуються посипання з горіхів одного виду або комбінування кількох, тертого шоколаду, крихти з печива або добре просушеного в духовці тіста, безе. Смачного!

    Джерело: tortydoma.ru